Surdej

Ingredienser

1 dl vand
1 dl groft hvedemel
1 dl økologisk hvedemel

Fremgangsmåde

Bland vand og mel sammen i et syltetøjsglas (700 g), dæk det til med et stykke stof, så der kan komme luft til melblandingen. Konsistensen skal være som blød havregrød. Det er de allestedsnærværende svampesporer i luften og melet, der skal aktiveres. Lad blandingen stå på køkkenbordet og rør i den et par gange om dagen. Hver dag tilsættes lidt ekstra vand og mel i samme mængdeforhold (et par spiseskefulde af hver). Efter 4-6 dage skulle man gerne kunne se aktivitet i glasset, og blandingen skulle gerne begynde at lugte lidt af øl.

Efter de 4-6 dage kan surdejen bruges til den første bagning, f.eks. til et rugbrød. Lad et par spiseskefulde blive tilbage i glasset, tilsæt igen vand og mel (hvedemel, rugmel, groft mel, det kommer sig ikke så nøje) i lige dele. Når blandingen er hævet lidt, og der er synlige bobler i surdejen er den klar til brug igen - eller kan stilles i køleskabet i op til 2 uger, hvorefter den igen skal tages frem og "fodres". Efter 3-4 timer er den klar igen - og kan påny stilles i køleskabet.

Når du anvender surdejen skal du passe på ikke at komme den i for varm en dej - surdejen arbejder bedst i alm. stuetemperatur.

Surdejen må ikke fryses, da de naturlige gærceller dermed ødelægges. Surdej kan tørres og gemmes - skal blot fodres med vand og mel, så skulle den gerne komme i gang igen.