75 g gær
6½ dl lunkent vand
50 g smeltet smør
1 spsk salt
3-4 spsk sirup
½ spsk eddike
2 tsk kaffepulver
2 spsk kommen
½ spsk knust fennikel
1-2 spsk løgpulver
450 g rugmel
250 g fuldkornshvedemel
450 g hvedemel
1 dl vand
1 tsk maizenamel
Gæren røres ud i lidt af vandet, resten kommes i sammen med de øvrige ingredienser (lige knapt alt hvedemelet), og dejen samles med en træske. Færdigæltes med så meget mel, den kan tage. Dejen sættes til hævning ca. 45 minutter. Formes til to brød eller kommes i forme, efterhæver i ca. 20 minutter. Bages ved 200 grader i ca. 45 minutter.
Vand og maizenamel bringes i kog under omrøring, koges 1 minut og afkøles lidt. Brødene pensles med denne glasur efter 45 minutters bagning, hvorefter de bages endnu 3-5 minutter.